Politisk økologi er et veletablert tverrfaglig felt, inkludert ulike samfunnsvitenskaper og humaniora, rettet mot å undersøke grensesnittet mellom samfunn og den biofysiske verden som påvirket av, og i sin tur påvirker, den politiske orden og relaterte dynamikker i konflikt og samarbeid, dominans. , og frigjøring. Den generelle holdningen er kritisk til den kapitalistiske økonomien, sett på kjernen av en sosioøkologisk (snarere enn bare økologisk) krise som har fått økende bevis siden 1970-tallet.
Politisk økologi stiller også spørsmål ved de (påståtte) apolitiske livssynene som leder debatten og som antar at problemet kan løses i politisk nøytrale termer og forlate måten vitenskap og teknologi blandes med makt og interesser.
Fremveksten av forestillingen om antropocen, erkjennelsen av raskt akselererende klimaendringer og den verdensomspennende spredningen av "miljørettferdighet"-mobiliseringer har på forskjellige måter understreket at krisen ikke kan håndteres effektivt, enten det er i form av demping eller tilpasning, uten å ta tak i dens sosiale fører til. Dette betyr å se på sammenvevingen av de ulike aspektene (økonomiske, vitenskapelige, regulatoriske, institusjonelle, kulturelle, geopolitiske, etc.) som påvirker hvordan den biofysiske verden (inkludert menneskekroppen) er unnfanget, teknologier utvikles, verdi utvinnes og de relaterte fordelene og kostnadene, risikoene og usikkerheten er fordelt på folk, steder, kjønn og generasjoner.
Av spesiell relevans er å undersøke pågående transformasjoner i den globale orden og statlige tilnærminger, fremvoksende teknologiske landskap, og fortellinger om kriser og botemidler, nye sosiale mobiliseringer og motstridende ontologier til det menneskelige og det ikke-menneskelige. Dette innebærer å ta et fremskritt, sammenlignet med tradisjonelle politiske økologisyn, som ser på som uproblematiske og ukontestante for den vestlige ontologien.
Sommerskolen vil gi en oppdatert analyse av denne problemstillingen. Aktiviteter vil bli artikulert i morgen- og ettermiddagsøkter, og kombinerer forelesninger og gruppearbeid med både et teoretisk og et empirisk perspektiv, med fokus på analytiske rammer, forskningsmetoder og erfaringer. Oppmøte vil bli vurdert i form av aktiv deltakelse og personlig bidrag til kollektivt arbeid.
Mål
Sommerskolen vil tilby postgraduate og Ph.D. studenter og tidlige karriereforskere muligheten til å samhandle med internasjonale forskere med bakgrunn innen en rekke felt.
Det grunnleggende formålet er å gi en avansert tilnærming til den sosio-miljøkrisen, og utvide det tradisjonelle politiske økologisynet til å omfatte nye ontologiske spørsmål og konflikter.
Emner som tas opp inkluderer:
Kritiske perspektiver på krisen (postmarxistisk, de/postkolonial, feministisk, etc.)
Miljørettferdighet, ontologiske kamper og hverdagslig miljøvern i det globale nord og sør
Innovasjon og transformasjon av kapitalismen: fremvoksende teknologier og nye ordninger for produksjon og reproduksjon
Klimaendringer, pandemier, katastrofe, styring av nødsituasjoner og forventninger
Bare overgang, arbeid og bærekraftig velferd
Vekst, begrensninger og de/post-vekst
Antropocen som risiko og mulighet for sosioøkologisk endring
Verdi, verdsettelse og verdivurdering
Alternative økonomier og forestillinger om økonomi
Flertallsontologier, "mer-enn-menneskelige" økologier og omsorgsøkologier
Program intensitet
ECTS
Fulltid
3
Periode
Søknadsfrist
10.–13. juni 2022
18. mars 2022