Sommerskolemat og innovasjon i landlig overgang: Toscana-saken
University of Pisa Summer - Winter Schools & Foundation Course
Nøkkelinformasjon
Campus plassering
Sillico, Italia
Språk
Engelsk
Studieformat
På universitetsområdet
Varighet
1 måned
Tempo
Fulltid
Studieavgift
EUR 1 000 *
Søknadsfrist
30 Apr 2024
Tidligste startdato
29 Jun 2024
* +700 euro for overnatting
Introduksjon
Landlig overgang har nylig blitt et hett tema i både europeiske og ikke-europeiske land. Rurale områder er involvert i utviklingsdynamikk hvis bærekraft ikke kan tas for gitt. Fire hovedfaktorer som påvirker bærekraften av landlig overgang kan identifiseres:
- Kapasiteten til landlige områder til å være egnet for etablering og drift av økonomiske aktiviteter som er økonomisk levedyktige, samtidig som de er hensiktsmessige for og i stand til å verdsette de sosiokulturelle og demografiske forholdene i konteksten;
- Kapasiteten til landlige områder til å være vertskap for en rekke diversifiserte aktiviteter med spesiell oppmerksomhet på bærekraftig landturisme;
- Kapasiteten til landlige områder til å beskytte, verdigjøre og forbedre naturressursene som tilbys av lokalmiljøet;
- Kapasiteten til distriktene til å bli inkludert i den politiske agendaen til lokale, nasjonale og regionale institusjoner.
Europeiske landlige områder er befolket med små gårder. De bidrar til produksjon av mat som senere blir selvkonsumert eller anskaffet av forbrukere i både landlige og (nære) urbane områder. For det faktum at de opererer i landlige områder, er små gårder en del av landlig dynamikk (f økonomiske, sosiale, miljømessige) som påvirker landlige overganger. Med andre ord, i Europa går landlige overganger sammen med spørsmål knyttet til landbruk og matproduksjon og forbruk, mange landlige områder og bedrifter som opererer der bidrar til matforsyning og innkjøp.
Sommerskolen Food and Innovation in Rural Transition utforsker hvordan små gårder påvirker bærekraftig landlig overgang samtidig som de bidrar til matforsyning.
Spesielt leder programmet studentene langs undersøkelsen av fem temaer. Disse temaene faller inn i de fire ovennevnte faktorene som påvirker bærekraften til landlige overganger og holder fokus på småbruk. Temaene kan syntetiseres som følger:
- Småbruk, økonomisk levedyktighet og sosiokulturell egnethet. Dette temaet utforsker hvordan små gårder er organisert og fungerer. Den fokuserer på deres dimensjoner med hensyn til produksjon, inntektsgenerering og forbruk, sysselsetting og markedsintegrasjon. Dessuten undersøker temaet små gårderes evne til å tilby sysselsettingsmuligheter og mat, tilstrekkelig til å møte (lokale og ikke-lokale) forventninger og behov (f.eks. jobber og produkter som det er etterspørsel etter; praksis for matforsyning og anskaffelse, i tråd med mattradisjoner, lokal gastronomi og kultur)
- Småbruk og sosiale tjenester. Landbrukets sosiale rolle blir i økende grad anerkjent når det gjelder å tilby "sosiale" tjenester fra gården, enten implisitt eller eksplisitt. Tilfellet med landbruksrealiteter som utfører en sosial funksjon eksplisitt, er definert som "sosiale gårder". Sosialt jordbruk refererer både til entreprenørskap eller frivillige initiativer (dvs fremmet av foreninger), eller til og med av offentlig sektor (f.eks. for psykiske helsetjenester). Alle disse virkelighetene forfølger sosiale formål gjennom utvikling av landbruksaktiviteter, i vid forstand (avlinger, avl, forvandling av produkter, gårdsferier, salg av gårdsprodukter osv.), med det eksplisitte målet å involvere personer med spesielle behov
- Småbruk og miljø. Det er en økende erkjennelse av at landbruket kan bidra til å tilby økosystemtjenester, definert som de mange fordelene som økosystemene gir (dvs. livsstøtte, som næringssyklus, jorddannelse og primærproduksjon, forsyning som matproduksjon, drikkevann, materialer eller drivstoff, regulering, som klima, vannrensing, pollinering og angrepskontroll, kulturelle verdier inkludert estetiske, åndelige, pedagogiske og fritidsaktiviteter). Dette temaet fokuserer på forholdet mellom landbruk og miljø, og spesielt på måten små gårder bidrar til bruk og reproduksjon av genetiske ressurser og agroøkosystemtjenester
- Små gårder, bærekraftig turisme og territoriell valorisering. Dette temaet utforsker hvordan små gårder bidrar til å skape muligheter for en bærekraftig, opplevelsesrik og flersesongbasert kvalitetsturismesektor. Dette temaet inkluderer analyse av forsyningssystemer for bygdeturisme med spesiell referanse til lokal produksjon og agro-matforsyningskjeder og andre tradisjonelle lokale produkter; multifunksjonalitet og diversifisering av landbruk, agroturisme, sosialt landbruk, analyse av korte forsyningskjeder
- Småbruk i et digitaliserende samfunn. Digitale teknologier kan bidra til å håndtere viktige og presserende økonomiske, sosiale, klimatiske og miljømessige utfordringer som EUs landbruksnæringssektor og landlige områder står overfor. Digitaliseringens rolle, dens karakterisering og de mange påvirkningene på jordbruk og landlige områder, vil bli diskutert direkte i deler av forelesningene.
Disse fem temaene vil bli utdypet og debattert i løpet av programmet på grunnlag av en refleksjon over småbrukets særtrekk (definisjoner, karakterer, sammenhenger med deres matsystem og deres sosioøkonomiske og økologiske kontekst). Refleksjonene vil fokusere på rollen som små gårder kan spille i overgangen Pathways mot mer bærekraftige land- og landbrukskonfigurasjoner, med oppmerksomhet på spesifikke elementer i disse prosessene.
Overgangsperspektivet vedtatt i programmet fører til å vurdere noen grunnleggende konseptuelle elementer som former den nåværende refleksjonen av disse spørsmålene, og en oversikt over noen sentrale politiske mål som gir grunnlag for politisk handling og vitenskapelig forskning som støtter overganger.
Utfordringene fra covid de siste årene gjør de ovennevnte problemene spesielt aktuelle og presserende for distriktene, kanskje mer enn noen gang før.
Mål
Kurset tar sikte på å øke bevisstheten og kompetansen om matspørsmål og omstilling i landbruket og på landsbygda og å forberede studentene til å designe fremtidig bærekraftig overgang Pathways som kan møte mellomlang og lang sikt samfunns- og forbrukerkrav. Kurset vil gi studenter engasjert i landbruks- og bygdestudier en oppslukende opplevelse på det toskanske territoriet.
Program intensitet | ECTS |
Fulltid | 10 |
Periode | Søknadsfrist |
1.–28. juli 2023 | 30. april 2023 |
Galleri
Opptak
Ideelle studenter
EU- og ikke-EU-studenter (Universitetsgrad eller Bachelorgrad, Mastergrad) samt Ph.D. studenter.
Program undervisningsavgift
Stipend og finansiering
utlysninger
Vennligst skriv til koordinator for ytterligere detaljer.